Blog

BLOG

nextbase_dashcam_112_go_58_x_57_mm_720p_hd_zwart_3_265959_20190410162042
sahand-pourjafari-dashcam-112-
nextbase_112_go_dashcam_58_x_57_mm_720p_hd_zwart_4_265959_20190410162410
maxresdefault

Bij een autoschade wordt het vaak uw verhaal tegen het verhaal van de tegenpartij. Het bewijs leveren dat u gelijk heeft is vaak lastig. Maar nu is er de dashcam. Met de beelden kunt u uw verhaal aantonen.


Wat voegen de beelden van de dashcam toe?

De dashcam is in Rusland al zeer gebruikelijk. In Nederland ziet u ze ook steeds vaker. Bij schade kunnen de gemaakte beelden handig zijn. Ze kunnen lastige welles nietes spelletjes voorkomen. Maar mag u de beelden überhaupt gebruiken? Is het zomaar toegestaan om opnames te maken? U filmt namelijk wel mensen.


Wat is een dashcam?

Het is een afkorting voor dashboard camera. Tijdens het rijden wordt er vanachter het voorraam gefilmd. De beelden worden tijdelijk opgeslagen op een sd-kaartje. Het doel is het vastleggen van wat er voor uw auto gebeurt. De camera’s kunt u in verschillende uitvoeringen en in verschillende kwaliteiten krijgen.


Worden beelden van de dashcam gebruikt bij schade?

Verzekeraars vragen vaak niet om de beelden, maar dat komt hoofdzakelijk doordat de meeste automobilisten nog geen opnames maken. Als de beelden duidelijkheid verschaffen over de toedracht van de schade, beschikt de verzekeraar graag over deze gegevens. Een enkele verzekeraar vraagt er zelfs al naar bij een schade. Maar niet altijd zijn de beelden van toegevoegde waarde. Bij een ongeval buiten het beeld, blijkt de toedracht niet uit de beelden. De beelden kunnen wel aantonen dat u bijvoorbeeld niet van rijstrook wisselde op het moment van het ongeluk. Dus indirect kunnen de beelden toch bruikbaar zijn.


Vertellen de beelden de waarheid?

Met kennis van zaken zijn de beelden te manipuleren. Een gefilmd ongeval kan niet veel aan veranderd worden, maar de optische snelheid van de auto waar de dashcam in zit kan wel vertraagd worden. De beelden zijn dus niet voor 100% betrouwbaar, maar een ongeval is weinig aan te monteren in de video.


Mag u zomaar filmen in het openbaar?

Het gebruiken van een dashcam is toegestaan in Nederland. Het blijft natuurlijk wel een lastig issue als we het over de privacy hebben. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen de beelden gebruikt worden om inzicht te krijgen wie aansprakelijk is bij een ongeval. U mag ze dus naar de verzekeraar sturen als bewijsmateriaal. Dus kunnen de beelden nuttig zijn. U mag gemaakte beelden niet zomaar online zetten. Door het onherkenbaar maken van mensen en het onleesbaar maken van kentekens zult u er wel mee weg komen.

In Duitsland is de dashcam niet toegestaan. Verdiep u eerst in de wetgeving in andere landen voordat u met de auto met een camera de grens over gaat.